Tuesday, April 19, 2011

Macam mana nak tukar blog punya email ke gmail

Si Arina tanya aku. Dia tak paham nak buat. Haih aku pun tak pandai sangat tapi demi ko aku buat Arina. Wakaka! :D

Macam mana nak tukar eh? Kejap aku refresh pale hotak aku. Kau bayar aku taw Arina sebab kau aku delay buat keje Cik Mas. Huhuhu.

Mari terus kepada tutorial.

1. Sila sign up akaun gmail anda. Kalau dah ada tak payah sign up lagi. Buang masa tenaga semua. Lepas dah ada email gmail. Pergi log in blog pakai jea email yahoo macam biasa.

2. Lepas tu pergi setting. Pergi bahagian permission dan add author. Author tu adalah email gmail korang tadi seperti contoh email gmail aku : melfarhana@gmail.com. Gituuu melfarhana kau jgn main main. Mel taw! Jangan lupa invite dekat email tu.

3. Lepas tu pegi login gmail korang dan tekan link ke blog. Dah tekan nanti dia akan cakap ni : to login apa jadah semua tu kan pastu klik here kan? Korang klik jea here jangan takut dan korang akan di bawa ke dashboard. Kat dashboard tu kau isi la apa yang patut.

4. Lepas tu pergi logout gmail masuk balik yahoo punya email macam biasa. Pergi balik dekat setting-permission balik. Lepastu klik grant admin privileges.

5. Nama ngan email yahoo yg lama tu boleh remove dah dan sekarang dah boleh login blog dengan gmail punya akaun. Yeay tepuk tangan!

Faham kan cik Arina? Cakap paham. Kalau dah buat, sila bagitahu. Teeehheee. Oh yea. Siapa yang dah tukar email gmail tu jangan lupa follow balik blog lain sebab dashboard akan kosong tapi tak tau la kalau ada cara lain kan. Okk byebye!

6 comments:

Nur Arina said...

hehehe..so sweett..tp knpe snggup delay keje cik maz??huhu..
x pe2 t blnje minum yer..
thnks..

Nur Arina said...

hehehe...so sweet..haha..
tp npe snggup delay keje cik maz??
ape2 pun thnks tau..
t aku blnje minum yer..hehe..

FARHANA ANUAR said...

nape delay? sbb nk buat bnde ni. hahaha. xdela. same2. :))

hans said...

thanks 4 da tutorial
dah siap

FaraaF said...

kak, saya dah try, tapi kenapa takda 'grant admin privileges' ? pelik jugak ni

emy adila said...

nk tanye , utk ape tkr email ke gmail 2 ?